Föräldrars underhållsskyldighet Föräldrars underhållsskyldighet

Det är inte ovanligt att barn som har separerade föräldrar bor mer hos den ena föräldern och träffar den andra föräldern mer sällan, eller kanske inte alls. Vad är det då som gäller för föräldrarnas underhållsskyldighet för barnen?

Läs inlägget
Ge din nya bostad en egen jurist! Ge din nya bostad en egen jurist!

För de flesta av oss är en bostadsaffär den största affär vi gör i livet. Självklart på ett ekonomiskt plan, men också emotionellt. Man skriver ett nytt kapitel i livet, startar en ny tillvaro – och ställs inför en mängd frågor som har med den nya bostaden att göra. Det här blogginlägget handlar om HELPs försäkring BoKlar, som hjälper nyblivna bostadsägare med juridiken.

Läs inlägget
Jag får ingen sjukpenning, vad händer nu? Jag får ingen sjukpenning, vad händer nu?

Ett beslut om avslag på ansökan om sjukpenning, eller indragen rätt till fortsatt sjukpenning om du redan har det, kan kännas som ett slag i ansiktet. Det kan vara svårt att förstå både regelverket och Försäkringskassans motivering, samtidigt som den stora frågan “vad gör jag nu?” uppstår. Läs vidare så får du hjälp med att bena ut situationen.

Läs inlägget
Mitt ex följer inte vårt avtal om umgänge med barnen. Vad säger lagen? Mitt ex följer inte vårt avtal om umgänge med barnen. Vad säger lagen?

Alla skilsmässor och separationer leder inte till domstolstvister om vårdnad, boende och umgänge, vilket förstås är bra för alla parter. Vissa par kommer själva överens om hur de vill lösa sin familjesituation och avtalar själva om hur och var barnen ska bo samt hur mycket de ska umgås med respektive förälder.

Läs inlägget
Kan du ta över din farmors lägenhet? Kolla här! Kan du ta över din farmors lägenhet? Kolla här!

Du har kanske hört att man har rätt att ta över ett förstahandskontrakt om man har bott i andra hand i en hyresrätt ett visst antal år? Det stämmer inte, även om många tror att detta är reglerat i lag. Här reder jag ut vad Hyreslagen säger om att överlåta eller "ta över" en hyresrätt, så att du vet vad som gäller.

Läs inlägget
Så säger Försäkringskassan om din arbetstid Så säger Försäkringskassan om din arbetstid

Om din arbetsförmåga är nedsatt på grund av sjukdom kan du ansöka om hel, tre fjärdedelar, halv eller en fjärdedels sjukpenning från Försäkringskassan. Som deltidssjukskriven har du på så vis möjlighet att arbeta en viss del av dagen och samtidigt vara beviljad partiell sjukpenning.

Läs inlägget
Samboavtal eller testamente? Eller både och? Samboavtal eller testamente? Eller både och?

Vår tids kanske mest tongivande uppfinning är internet, som gör det möjligt för vanliga människor och företag att utbyta erfarenheter, sprida information och belysa viktiga frågor. Det är en oerhörd hjälp för oss alla att kunskap om sådant som är till nytta i vårt vardagsliv finns på internet. Samtidigt gäller det att vara på sin vakt, både mot information som är omedvetet och medvetet vilseledande.

Läs inlägget
Så samsas ni om sommarstugan! Så samsas ni om sommarstugan!

I Sverige är det vanligt att äga en sommarstuga tillsammans med sina släktingar. För de allra flesta är sommarstugan en plats för avkoppling och frid. Om man däremot inte kan komma överens om praktiska saker som användning, skötsel och försäljning kan den i stället bli en källa till ständig irritation. Gör så här, så slipper du hamna i den situationen!

Läs inlägget
Äger du skog eller jordbruksfastighet? Se upp med det här! Äger du skog eller jordbruksfastighet? Se upp med det här!

Det finns tyvärr en uppsjö av företag som inriktar sig på att lura privatpersoner som äger en bit skog, eller en jordbruksfastighet. De jag specifikt vill varna för här är de som lurar privatpersoner att teckna avtal i egenskap av näringsidkare och inte privatpersoner. Bara för att du äger skog eller en jordbruksfastighet är du inte nödvändigtvis näringsidkare i lagens mening, det krävs också att du bedriver näringsverksamhet. Själva ägandet betyder alltså inte att du automatiskt räknas som näringsidkare.

Läs inlägget
Framtidsfullmakt – bestäm redan nu vad som ska hända sen Framtidsfullmakt – bestäm redan nu vad som ska hända sen

Den 1 juli 2017 får vi en helt ny lag som är användbar för många. Nu kan du nämligen själv bestämma vem som ska sköta dina angelägenheter, om du i framtiden inte kan göra det själv.

Läs inlägget
Vem får hunden om matte och husse separerar? Vem får hunden om matte och husse separerar?

Alla som har husdjur håller nog med om att de är som vilka familjemedlemmar som helst. I lagens mening anses dock husdjur vara lös egendom, som gräsklippare och soffbord, hur mycket det än skär i hjärtat på alla djurägare. Vid en separation betyder det att det inte spelar någon roll hur mycket man älskar sitt djur, eller vem som älskar det mest. Det som avgör vem som får ta med sig djuret är istället vem som äger det, en regel som gäller för både gifta makar och sambor.

Läs inlägget