Bra att veta för hyresgästen

Det är inte alltid lätt att veta vilka rättigheter man har som hyresgäst. Nedan kan du läsa om några vanliga funderingar.

Rökning och grillning på balkongen

Det är tillåtet att röka på balkongen även om det kan vara bra att tänka på att det kan komma in röklukt till grannarna. Det är upp till hyresvärden att besluta om det är tillåtet att grilla på balkongen eller inte. Däremot får du inte störa dina grannar och för mycket rök (både från grillning och rökning) skulle kunna vara en störning.

Husdjur i lägenheten

Du behöver inte fråga hyresvärden om lov för att ha husdjur i lägenheten, även om vissa undantag finns såsom lägenheter i hus anpassade för allergiker. Ibland försöker hyresvärden skriva i ett hyresavtal att du inte får ha husdjur. Det är alltså inget du behöver anpassa dig till. Tänk däremot på att husdjuren ibland kan skada lägenheten, t.ex. katter som klöser på tapeten. Du som hyresgäst ska då återställa lägenheten när du flyttar. 

Uppsägningstid

Uppsägningstiden är tre kalendermånader om ditt hyresavtal varat mer än nio månader. Ett hyreskontrakt som är kortare än tre månader har ingen uppsägningstid. Säger hyresvärden upp hyresavtalet ska du få uppsägningen minst tre månader innan du måste flytta. T.ex. om hyresvärden säger upp lägenheten den 4 maj får du bo kvar till den 31 augusti.

Hyra ut lägenheten i andra hand

Du får hyra ut din lägenhet i andra hand om hyresvärden godkänner det. Om hyresvärden skulle säga nej kan du få saken prövad i hyresnämnden. Hyresnämnden godkänner ofta skäl såsom tillfälligt arbete på annan ort, test för att se om det fungerar att bo ihop med en ny partner, längre vistelse i utlandet och studier på annan ort.

Inneboende

En hyresgäst har rätt att ha inneboende i lägenheten. Det är däremot du som hyresgäst som ansvarar för alla som bor hos dig. En inneboende har tre månaders uppsägning om det inte står annat i avtalet.

Störande ljud på nätterna

Som hyresgäst måste du tåla ljud som hör till ett normalt liv. Oväsen nattetid i form av t.ex. hög musik behöver du däremot inte tåla. Det första du bör göra är att försöka tala med din störande granne, kanske upphör oväsendet direkt. Som steg två bör du prata med din hyresvärd. Hjälper inte det kan du skicka en ansökan till hyresnämnden som kan besluta om att hyresvärden ska göra något åt saken. Innan det blir aktuellt ska det röra sig allvarliga störningar ur lagens mening. I vissa fall kan du ha rätt till nedsättning av hyran under tiden som störningarna pågår.