Skydda dina ID-handlingar!

Var noga med att skydda dina id-handlingar när du handlar, så att känsliga uppgifter inte hamnar i orätta händer. Läs mer om det växande bedrägeriet id-stöld och hur du bäst skyddar dig mot det.

IdentitetsintrångIdentitetsintrång. Kallas också ID-kapning eller ID-bedrägeri.  Läs mer, eller ID-stöld, ID-kapning och ID-bedrägeri som det också kallas, är ett av Sveriges vanligaste bedrägerier och någonting som ökar för varje år. Din identitet säkerställs av en rad olika id-handlingar. Till id-handling räknas bland annat körkort, legitimation och pass, men också bankkort, PIN- och loginkoder, digitala signaturer och bankcertifikat.  

Vad menas med identitetsintrång?

Identitetsintrång innebär att någon använder dina personuppgifter som namn, personnummer eller hemadress för att beställa varor eller ta krediter i ditt namn. Personen som använder sig av dina personuppgifter kan exempelvis beställa mobilabonnemang, hämta ut bank- eller kreditkort, teckna lån eller köpa varor på kredit på internet eller i butik - och låta dig stå för notan.

Att bli utsatt för identitetsintrång kan kännas som integritetskränkande och, innan allt har ställts till rätta, vara väldigt stressigt för den drabbade. Om du blir drabbad kan du bli tvungen att spärra ditt personnummer hos kreditgivningsbolagen. Genom att ditt personnummer spärras kan du inte heller själv teckna abonnemang eller beviljas lån. 

Såhär kan du skydda dig!

Det finns en del åtgärder som du själv kan vidta för att minska risken att bli utsatt för identitetsintrång. Du bör vara försiktig med att lämna ut dina personuppgifter. Skicka inte dina person- eller kontouppgifter med e-post, sms eller via sociala medier innan du har kontrollerat att det aktuella företaget, myndigheten eller organisationen verkligen har begärt in uppgifterna. Exponera inte heller dina personuppgifter i onödan. Lämna inte ut ditt personnummer på nätet och var noga med att riva sönder viktiga papper ordentligt innan du slänger dem i soporna. Kanske vill du utnyttja medlemsförmåner i en butik genom att uppge ditt personnummer? Visa då upp ditt körkort eller legitimation så minskar risken för att någon obehörig hör ditt personnummer.  

Öppna inte e-post eller länkar på datorn som är okända för dig. Risken finns då att du får in virus på datorn som kan kopiera dina inloggningsuppgifter. Därför är det också viktigt att ha ett uppdaterat virusskydd på datorn. Se också till att inte ha ett för enkelt, eller samma, lösenord till flera tjänster på nätet.

Se till att inga obehöriga kommer åt din post och på så sätt får tillgång till dina personuppgifter. Ett bra råd är att sätta lås på din brevlåda och hålla lite koll på sin post. Om du får brev om varor som du inte har beställt eller krediter du inte har ansökt om bör du genast kontakta avsändaren. 

Ska du handla på nätet? I så fall är det viktigt att du bara handlar varor på sidor som erbjuder säker betalning med e-legitimation och konto- eller kreditkort för säker betalning, som exempelvis MasterCard SecureCode och Verified by Visa. 

Om du har blivit utsatt

Har någon obehörig tagit en kreditupplysning i ditt namn eller misstänker du att du på annat sätt är utsatt för identitetsbedrägeri? Då är det viktigt att du polisanmäler bedrägeriet på en gång och att du bestrider eventuella felaktiga fakturor. Du kan också spärra ditt personnummer hos kreditgivningsbolagen. Informera också din bank om vad som har hänt och håll löpande koll på dina konton. Har du blivit av med en id-handling i form av körkort, legitimation, pass eller bankkort är det viktigt att du spärrar det genom att vända dig till den myndighet eller det företag som har utfärdat id-handlingen. 

Kontrollera med Skatteverket att du är folkbokförd på rätt adress och med Svensk Adressändring att ingen eftersändning har gjorts. Det händer nämligen att bedragare gör tillfälliga adressändringar, för att beställa varor i ditt namn, men till annan adress. 

Fredrik Ståhl

Jurist, tjänstledig

Kontakta oss på 0771-985 200 eller post@helpforsakring.se