Generationsskiften

18 april 2018

Med åren börjar många fundera mer på vad som ska hända med deras egendom när de själva inte finns längre. Vissa vill fördela sin egendom medan de fortfarande är i livet, andra vill lämna det helt åt sina efterlevande.

Inga sätt att hantera ett generationsskifte är fel, men det kan vara bra att fundera igenom både praktiska och känslomässiga konsekvenser av det alternativ du väljer.

Till exempel kan du önska att arvet fördelas rättvist mellan dina arvingarEn person som enligt lag ärver en person som har avlidit. Läs mer men att någon av dem ska få en viss sak, att din partner får rätt att tillbringa tid i sommarhuset trots att det tillfaller någon annan eller att det dina barn ärver blir enskild egendomEn makes egendom som inte är giftorättsgods. Läs mer som inte delas vid eventuell skilsmässa.

Om du vill börja fördela egendom under din levnad kan du göra det genom gåvaÖverlåtelse av egendom utan vederlagBegrepp för den ersättning som någon ger till annan för en viss prestation. Läs mer. Jämför benefikEn rättshandling där den person som utför den inte förväntar sig något vederlag. Läs mer. Läs mer, köp och bodelningFördelning av makars giftorättsgods. Bodelning mellan makar kan göras med anledning av skilsmässa, dödsfall eller under äktenskapet. Läs mer. För att undvika oönskade ekonomiska och skattemässiga konsekvenser är det bäst att kontakta en jurist för rådgivning och för att upprätta gåvobrev, köpekontrakt och bodelningsavtal Skriftlig handling över bodelning. Läs merså att allt blir korrekt gjort.

Vill du att din egendom fördelas först efter din bortgång är det också en bra att kontakta en jurist, för att få hjälp med att upprätta ett testamenteEtt förordnande där en testator reglerar vad som ska hända med hens egendom när hen avlider. Läs mer.

Det är också viktigt att se över vem som står som förmånstagare till livförsäkringar. Har du skrivit ett förmånstagarförordnande för många år sedan? Kontakta ditt försäkringsbolag för att se till att dina försäkringspengar tillfaller den du fortfarande vill ska få dem.

Om du är kund hos HELP försäkring är du varmt välkommen att kontakta oss så går vi igenom din situation och upprättar de dokument du behöver. Det ingår i din försäkring och kostar dig ingenting.

Kontakta oss på 0771-985 200 eller info@helpforsakring.se