Hoppa till innehåll
Min sida

Stulna registreringsskyltar – en form av identitetsstöld

Har du tänkt på att din bils registreringsskylt är en värdehandling? Många inser inte det - förrän skylten blir stulen.En stulen registreringsskylt innebär ofta problem och vållar inte sällan långvariga bekymmer för den som utsätts för brottet. För visst är det ett brott. Bilens registreringsnummer kan komma att användas om och om igen i passager genom t ex vägtullar, parkeringsböter betalas inte och tjuven smiter från tanknotor. Räkningar kan börja droppa in. Här i Sverige följer nämligen registreringsnumret med bilen och det går varken att spärra sitt registreringsnummer eller att få ett nytt.

Gör såhär om du drabbas:

•  Polisanmäl direkt. Polisen efterlyser då skylten.

• Skaffa tillfälliga registreringsskyltar. En stulen eller på annat sätt förlorad registreringsskylt måste snarast ersättas med en ny eller provisorisk skylt. Om du kör utan giltig skylt riskerar du att få böter, så ttan skylten får du i princip bara köra kortaste väg till polismyndigheten för att anmäla förlusten. Polisen kan sedan utfärda en provisorisk registreringsskylt åt dig. Ring 114 14 så får du information om vilka polisstationer som utfärdar provisoriska skyltar. Du kommer sedan att få en faktura för den provisoriska skylten från Transportstyrelsen.

• Beställ nya registreringsskyltar. Det är fordonsägaren som ansvarar för att beställa en ny registreringsskylt. Skyltarna beställs hos Transportstyrelsen och kostar runt 80 kronor.

• Börja föra körjournal. Då vet du var du har befunnit dig - och inte befunnit dig - om räkningar från olika landsändar börjar trilla in.

• Betala alla räkningar i tid och begär omprövning. En stulen vägskylt betyder inte att du slipper ansvar för att betala trängselavgifter, bensinnotor eller parkeringsavgifter. Betala alltså böter eller avgifter och bestrid sedan, eller begär att de omprövas. Det är viktigt att du betalar räkningen i tid så att du inte riskerar förseningsavgift eller betalningsföreläggande från kronofogden. När ärendet har utretts får du tillbaka pengarna. Efter upprepade felaktiga trängselskattebeslut läggs registreringsnumret in för manuell bevakning. Då kan det undvikas att du som fått registreringsskylten stulen får skattebeslut som du inte ska ha.

Juridisk ordbok