Hoppa till innehåll
Min Sida

Samboavtal eller testamente? Eller både och?

Internet gör det möjligt för alla att sprida information och belysa viktiga frågor. Till stor nytta, men också med en risk. För vem kan veta vad som är sant och vad som är falskt? Mycket som du kan hitta om t ex testamenten är direkt felaktigt.

Du googlar efter recept och efter närmaste mataffär, läser barnens veckobrev, mejlar, beställer resor, köper kläder – och ibland söker du kanske svar på frågor om vardagsjuridik. Här kan det stora utbudet och tillgängligheten också bli en svaghet. Med ett par klick får du tillgång till information som inte alltid är korrekt, utan kanske är skriven av någon som inte är sakkunnig. Det kan förstås få förödande konsekvenser för den som på egen hand vill försöka lösa en juridisk situation. Följderna av hur fel de "lösningarna" kan bli ser vi på HELP varje dag.

Som jurist tycker jag att det finns en specifik, och väldigt vanlig, missuppfattning som det är extra nödvändigt att reda ut.

Samboavtal

Så här ser det ofta ut: En kund kontaktar oss angående samboavtal. Kunden har barn från tidigare förhållande, eller kanske barn som är gemensamma med den nuvarande sambon. Paret äger sin gemensamma bostad tillsammans och vill nu reglera sina mellanhavanden med ett samboavtal.  När vi pratas vid upptäcker vi dock att det inte alls är ett samboavtal som paret behöver, utan ett testamente.

Både på och utanför internet är det en vanlig missuppfattning att ett samboavtal är ett dokument där man både kan reglera sambolagens vara eller icke vara och vem som ska få rätt till bostaden när den ena partnern går bort. Det är här det blir tokigt. I ett samboavtal kan man nämligen bara avtala om huruvida sambolagens bodelningsregler ska gälla i ett förhållande eller inte. Att då lägga till hur tillgångar ska fördelas blir helt enkelt inte giltigt. Försöker man sig ändå på detta kommer det att visa sig att man har levt i en falsk trygghet när den förste partnern går bort.

Testamente

Om man vill påverka vad som ska hända när den ena eller båda samborna avlider måste det göras i form av ett testamente. Det är bara i ett testamente, med de formkrav som finns på det dokumentet, som en vilja efter döden kan förmedlas till de efterlevande.

Både samboavtal och testamente

Ibland finns det förstås behov av både ett samboavtal och ett testamente. Dock – och nu knyter vi ihop säcken och återvänder till inledningsorden - ser vi idag många par som har laddat hem mallar på internet som är felaktiga både till sin utformning och i förhållande till sitt ändamål. Med sådana dokument är risken stor att den som är efterlevande är chanslös vid sambons bortgång när det kommer till arv

Juridisk ordbok