Hoppa till innehåll
Min Sida

Vårdnadstvisten

Medlemmen kontaktade sin HELP-jurist för en vårdnadsfråga.

Motparten har en historia av missbruk och hade vid flera tillfällen hotat med att hämta deras gemensamma barn på förskolan. Dessa situationer ledde till att medlemmen tvingades ta ledigt från jobbet och akut bege sig till förskolan, för att barnet inte skulle fara illa. Motparten bodde i en bostad där både våld och droger förekom och det var där barnet skulle vistas om motparten hade hämtat barnet.

Det här var förstås jobbigt för barnet och också illa för medlemmens ekonomi. Förskolepersonalen kunde inte hjälpa till eftersom de inte har rätt att neka en vårdnadshavare att hämta sitt barn.

HELP-juristen stämde och såg till att motparten var tvungen att lämna drogtester och att en utredning av situationen gjordes. Under utredningen fastställdes att motparten inte var lämplig som vårdnadshavare med anledning av vacklande mående, pågående missbruk samt personerna i sin omgivning. Till slut ledde detta till att motparten gick med på en förlikning där vår kund fick ensam vårdnad om barnet och det stadigvarande boendet. Barnet fick rätt till ett reglerat och övervakat umgänge med motparten.