Hoppa till innehåll
Min sida

Att köpa en nyproducerad bostadsrätt

Att köpa en helt nyproducerad bostadsrätt kan vara lockande för många. Du som köpare blir den första som bor i bostaden och allt känns nytt och fräscht! Du kanske också får möjlighet att påverka tillbehören och utförandet för en mer personlig bostad. Men alla kanske inte tänker på det juridiska som kan vara bra att tänka inför köpet- därför tänkte jag ge några tips.

Innehåll:

Anchor tag: 1

Undersökningsplikt- nyproducerad bostadsrätt

Som köpare har du generellt en undersökningsplikt som enligt lag infaller efter köpet har genomförts, men många gånger när du som privatperson köper en bostadsrätt så är det brukligt med köpeavtal där köparen uppmanas att undersöka bostaden innan köp. Med nyproducerade bostadsrätter så är det extra svårt att undersöka bostadens skick innan köp eftersom den sällan är färdigbyggd när köpeavtalet skrivs.

Det du faktiskt kan undersöka före köp är bland annat föreningens ekonomi genom att gå igenom den finansiella planen och föreningens skulder. Utöver detta är det bra att kolla upp byggföretaget och projekt som de tidigare varit inblandade i. Kontrollera byggföretagets ekonomi och om de är duktiga på att hålla tidplanen för tidigare byggen. Försök också att ta reda på om det finns planer för byggnation i området i övrigt då det kan påverka sin utsikt, insyn och ljusinsläpp.

Anchor tag: 2

En lång process

Det är ofta en lång process att köpa en nyproducerad bostadsrätt och det kan över tid innebära att dina ekonomiska förutsättningar förändras. Om du äger ett boende sedan tidigare som du ska sälja så kan det resultera i att du köper och säljer bostad på olika marknader och om du har otur så kanske du inte får lika mycket betalt i din försäljning som du hoppats på. Andra förutsättningar som kan påverka din ekonomi är arbetslöshet, föräldraledighet, separation eller sjukdom. I värsta fall kan bankerna neka dig lån på grund av ändrade ekonomiska förhållanden trots att ditt avtal om den nyproducerade bostadsrätten är bindande. Tänk på att ett lånelöfte från en bank är en bedömning av din ekonomi, inte av en specifik bostad. Lånelöftet har en begränsad giltighet i tid – ofta tre månader – och då köpprocessen för en nyproduktion kan vara mycket längre så kan din ekonomi förändras under tiden.

Anchor tag: 3

Vad innebär de olika avtalen?

I processen för köp av nybyggnation kan det finnas olika avtal – t.ex. boknings-, förhands- och upplåtelseavtal och dessa avtal är bindande på olika sätt. Bokningsavtalet är inte bindande men om du vill dra dig ur det avtalet så kan det innebära en administrativ kostnad. Förhands- och upplåtelseavtalet är däremot bindande och det kan bli mycket kostsamt att dra sig ur de avtalen.

Anchor tag: 4

Vem ansvarar för fel i bostaden?

När du köper en nyproducerad bostad så tecknar du oftast upplåtelseavtalet med bostadsrättsföreningen – inte byggföretaget. Därför kan du inte klaga på fel direkt till byggföretaget. Några månader före inflyttning är det dags för slutbesiktning för att kunna godkänna entreprenaden och under denna besiktning kan det upptäckas fel som byggföretaget måste åtgärda. Efter tillträdet så är det bostadsrättsföreningen som ansvarar för lägenhetens skick enligt bostadsrättslagen och om du upptäcker fel i bostaden ska du i första hand vända dig till bostadsrättsföreningen som i sin tur får vända sig till byggföretaget. Tänk på att bostadsrättsföreningens ekonomi påverkar din årsavgift vilket i sin tur kan innebära att ett kostsamt fel i din bostad som byggföretaget inte tar ansvar för, kan påverka föreningens ekonomi negativt och det kan leda till högre avgifter för bostadsrättsinnehavarna.

Har du HELPs Juristförsäkring?

Kontakta din jurist genom att logga in på Min sida

Min sida
Juridisk ordbok