Idag är det vanligt att leva som sambor i stället för att gifta sig. Ja, sambolagen reglerar vad som ska ske med en gemensamt införskaffad bostad, men lever du i ett samboförhållande finns det fler saker att hålla koll på. Så många undrar, vad är egentligen skillnaden mellan att vara gift och sambo?
Vad säger sambolagen när man separerar?
Sambors bostad och de möbler som är införskaffats gemensamt kan delas sinsemellan, oberoende om vem som har köpt bostaden/bohaget. Bilar, pengar på banken, sommarstugor samt andra saker som inte utgör bohag omfattas inte av bodelningsreglerna och den part som äger tillgången behåller den.
Även om en bostad inte utgör samboegendom kan i vissa fall den sambo som inte äger bostaden ha rätt att överta bostaden om denne anses ha bättre rätt till bostaden. Den kan köpa ut den andra parten. Om relationen tar slut kan även en sambo ansöka hos tingsrätten om att få bo kvar i bostaden fram till dess att bodelningen är klar. Om båda samborna ansöker måste tingsrätten bestämma vem som har mest behov av bostaden. Den andra sambon måste därefter flytta ut direkt.
Den sambo som önskar begära bodelning måste göra detta inom ett år från dess att förhållandet tog slut, annars försvinner rätten till bodelning och vardera parten behåller vad de själv äger. Om samboförhållandet upphör pga. att ena sambon avlider har den efterlevande sambo i stället ensamrätt att bestämma om en bodelning ska ske och begäran måste komma senast vid förrättning av bouppteckningen efter den avlidne. Den avlidne partens arvingar har ingen rätt att begära bodelning.
Vem ansvarar för mina skulder?
Skulder som är kopplade till en tillgång som utgör samboegendom ingår i bodelningen. Andra typer av skulder, t ex billån, konsumtionsskulder och CSN-lån ingår inte i delningen. Det finns däremot ett undantag, om en part har en skuld som inte ingår i bodelningen men i övrigt saknar tillgångar kan denne part ibland kompenseras från det övervärde som finns i samboegendomen.
Om en av samborna försöker undanhålla tillgångar från bodelningen eller dra in tillgångar i bodelningen som inte ska vara med och detta är till nackdel för de som samborna har en skuld till kan bodelningsavtalet bli ogiltigt.
Ärver min sambo av mig?
Nej, om en sambo avlider har den efterlevande sambon ingen arvsrätt. Det är era barn som ärver, finns inga barn är det ens föräldrar eller syskon som övertar arvsrätten. Ett undantag är däremot om den efterlevande parten har väldigt lite tillgångar. Då kan den efterlevande parten ur samboegendom erhålla egendom så att dennes nettotillgångar totalt uppgår till två prisbasbelopp (motsvarar 96 600 kronor år 2022). Samborna kan däremot ärva varandra om de förordnar om detta i testamente.
Har du HELPs juristförsäkring och önskar veta mer eller vill se över din egen situation? Då kan du få hjälp av en jurist. Kontakta kundtjänst på 0771-985 200, maila till info@helpforsakring.se eller logga in på Min Sida.