Hoppa till innehåll
Min sida

Att köpa vara i befintligt skick

Att köpa begagnade varor är populärt, och det är bra för både plånboken och miljön. Något som är viktigt att hålla utkik efter när man köper en vara av en privatperson är om varan säljs i befintligt skick. Att en vara säljs i befintligt skick gör det svårare för en köpare att göra gällande fel och rikta krav mot säljaren i efterhand.

Hur vet man om en vara säljs i befintligt skick?

När man i vanliga fall köper en vara av en privatperson ska varan i första hand stämma överens med det avtal som ingås. Skriver man inget avtal ska varan kunna användas för det ändamål det är tänkt, stämma överens med de egenskaper säljaren beskriver, och den ska vara i ett sådant skick som man förväntar sig att den ska vara när man tar hänsyn till pris och ålder. Om varan inte uppfyller dessa krav är den att se som felaktig. Om en vara är att se som felaktig kan man som köpare kräva någon av påföljderna avhjälpande, prisavdrag eller hävning.

Vad som ofta är fallet när man köper begagnade varor är att varan säljs i ”befintligt skick” eller något liknande. Då gäller det att som köpare vara lite extra varsam, för det säljaren gör då är att reservera sig för många av de fel som man som köpare hade kunnat göra gällande om varan hade sålts i normalt skick. Att varan säljs i befintligt skick kan stå redan i en annons för varan, det kan även stå i ett avtal som man skriver under när man köper varan. Det gäller alltså att läsa både annons och avtal noggrant så att man är medveten om att varan säljs i befintligt skick.

Vad gäller vid köp i befintligt skick?

Vid köp i befintligt skick så kan man säga att säljaren friskriver sig från vissa fel på varan, och att man som köpare måste räkna med att varan inte är helt felfri. Säljaren kan dock inte friskriva sig från alla fel och det finns fortfarande möjlighet för köparen att rikta krav om påföljder mot säljaren. För att köparen ska kunna göra detta krävs det att:

Vad ska man tänka på som köpare?

Om du vill köpa en vara som säljs i befintligt skick så är det viktigt att göra en noggrann undersökning av varan innan köpet. Kontrollera alla skrymslen och vrår som kan finnas, testa så att varan fungerar som den ska och provkör fordon. Se till att hitta eventuella fel redan innan köpet genomförs så du kan bestämma dig för om du vill acceptera felen som finns eller om du vill leta efter en annan vara. Ställ även många frågor till säljaren om varan, han eller hon måste informera om fel som kan finnas på varan. Om du köper en vara på distans så be om många bilder på varan så att du kan upptäcka de fel som kan finnas. Det viktigaste att komma ihåg är att när man köper en vara i befintligt skick så måste man acceptera mindre fel som finns på den, och det är bara större fel man kan göra gällande.

 

Är du kund hos HELP och vill komma i kontakt med din jurist? Då är du varmt välkommen att ringa till kundtjänst på 0771-985 200 eller maila till info@helpforsakring.se. Du kan även logga in på Min Sida

Juridisk ordbok