Undvik bedrägerier vid köp eller sälj av vara online
01 november 2021
Det är tyvärr vanligt att det sker bedrägerier vid försäljning och köp av begagnade varor. Vid annonsering på internet behöver du som säljare eller köpare vara uppmärksam på bedragare. I denna artikel redogörs vad du som säljare och köpare ska tänka på för att känna dig trygg i processen.
Innehåll:
Vad ska jag tänka på som säljare?
Ett vanligt tillvägagångssätt är att en intressent kontaktar dig som säljare och erbjuder sig att förmedla köpet åt dig i stället för att köpa varan. Blir du kontaktad av någon som vill förmedla varan åt dig i stället för att köpa den av dig bör du vara väldigt uppmärksam. Kolla upp personen eller företaget innan du ingår ett avtal. Det är tyvärr inte ovanligt att privatpersoner eller företag har stora skulder som antingen redan är hos Kronofogden eller är på väg till Kronofogden. I många fall rör det sig om skatteskulder eller leverantörsskulder och dessa skulder är prioriterade framför ditt eventuella krav.
Om du har ingått ett avtal och överlämnat varan men inte fått betalt, kan det vara bra att kontakta en jurist. Vid bedrägerier är det inte ovanligt att köparen kommer med bortförklaringar för att fördröja processen. Om du är helt säker på att du inte kommer erhålla betalning kan det röra sig om ett bedrägeri vilket bör polisanmälas.
Anchor tag: 2Vad ska jag tänka på som köpare?
Om du är intresserad av att köpa en vara på internet behöver du vara uppmärksam på personen eller företaget som annonserar varan. Låter erbjudandet för bra för att vara sant är det oftast det. Det är även bra att kolla upp personen och företaget hos Kronofogden. Om det finns skulder kan det bli svårt att få tillbaka det du betalat om det uppstår något problem med köpet i efterhand.
Om du har betalat varan men inte har fått den trots bestämd tid, kan du kontakta en jurist. Om det dröjer längre än överenskommen tid tills du får varan, kan det vara bedrägeri och du bör göra en polisanmälan.
Anchor tag: 3Vad anses vara en begagnad vara?
En begagnad vara är en vara som har varit i bruk och ägts av någon annan part innan den säljs vidare. Den ska dock stämma överens med vad som utfästs i annonsen samt med vad som avtalats avseende art, mängd, kvalitet, andra egenskaper och förpackning.
Anchor tag: 4Vilka lagar gäller när man köper av privatpersoner?
Det är köplagen och avtalslagen som är tillämpliga vid försäljning och köp mellan privatpersoner.
Anchor tag: 5Vilka lagar gäller när man köper av företag?
Det är gamla konsumentköplagen som är tillämplig på varor sålda och köpta innan 1 maj 2022. För varor som är köpta den 1 maj 2022 eller senare är den nya konsumentköplagen tillämplig.
Anchor tag: 6Checklista – gå igenom det här innan du säljer eller köper varan
- Be om namn och personnummer innan du ingår avtal eller bestämmer tid och plats för ett möte.
- Begär legitimation på köparen eller säljaren men var uppmärksam då det kan finnas bedragare som använder andras identitet.
- Se till att dokumentera allt i skrift genom exempelvis mail, sms eller annan chatt-funktion.
- Om möjligt träffas personligen med köpare eller säljare.
- Använd en betalfunktion där du och din avtalspart kan signera med bank-id.
- Vid betalning med swish se till att rätt part står på telefonnumret.
- Undvik förskottsbetalning om möjligt.
- Kolla upp privatpersons eller företags eventuella skulder hos Kronofogden.
- Lämna inte över varan och andra viktiga dokument som registreringsbevis innan betalning erhållits.
- Var uppmärksam när någon kontaktar dig och vill förmedla din annonserade försäljning i stället för att köpa varan.
- Var uppmärksam om köparen som kontaktar dig vill att du ska komma till köparen trots att det är du som säljer varan – det kan finnas risk för att köparen försöker lura dig.
- Var uppmärksam om köpare eller säljare stressar fram ett beslut. Ta det lugnt och undersök varan eller avtalet och fundera över ditt beslut.
- Som privatperson ska du inte behöva betala för försäkringar hos en transportör. Var vaksam på sms eller telefonsamtal med detta innehåll som kan dyka upp efter ett köp.
- Om en säljare kräver extrabetalt för något var väldigt vaksam på vad som avtalats.
- Skriv ner alla eventuella muntliga överenskommelser i skrift och be om en kvittens från motparten.
- Om du köper av ett företag - var uppmärksam på i vilket land företaget har sitt säte.
- Låter erbjudandet för bra för att vara sant är det oftast det.
- Om du ska skicka en vara eller ta emot en vara använd ett säkert fraktsätt exempelvis ett fraktsätt där en tredje part håller inne pengarna tills varan har levererats och inspekterats av köparen.
- Har du HELP Juristförsäkring kontakta en jurist hos oss innan du ingår ett avtal.
Frågor och svar:
Bara om ni avtalat om detta innan köpet och då ska det även vara tydligt i avtalet vad som krävs för ett återköp.
Om inte hemsidans regler strider mot någon lag i annat fall är det lagens regler som ska efterlevas.
Framför ett klagomål till säljaren skyndsamt.