Hoppa till innehåll
Min sida

Det var en gång…

Affärsidén till HELP såddes när grundaren Johan Dolven skulle öppna sitt landställe i Sandefjord i Norge inför sommaren. Allt var till synes perfekt men när han låste upp dörren till huset möttes han av en otrevlig lukt, nämligen gammal fisk. Det visade sig att det var en mink som hade samlat fisk och lagrat det i husets väggar och det var det som låg bakom lukten. För att åtgärda detta krävdes en del renoveringar, så Johan vände sig till sitt hemförsäkringsbolag för att få ersättning för renoveringskostnaderna. Men tyvärr var det ett lågt ersättningsbelopp han fick jämfört med vad renoveringen skulle kosta. Johan stod nu med renoveringskostnader som skulle landa på många hundratusen norska kronor. Och att anlita en jurist per timme för att bedriva ärendet innebar också skyhöga kostnader att betala utöver renoveringskostnaderna.

’’Det kom till en punkt där jag visste att jag inte hade råd med juridisk hjälp. Jag kunde inte riskera att förlora i en rättegångsprocess, och fick därmed acceptera ett lågt ersättningsbelopp. Det var första gången jag fick känna på att inte ha råd med en jurist, eller att få min rätt prövad’’ säger Johan Dolven.

Rätt ska vara rätt. För alla.

Med visionen att alla ska ha rätt att få juridisk hjälp, grundades idén till HELP år 2005 i Norge. Affärsidén bygger på att alla – inte bara några få – ska kunna få trygghet i vardagen, också juridiskt. Idag samarbetar vi på HELP med olika sorters organisationer i Skandinavien och hjälper deras medlemmar med vardagsjuridik. När många försäkringstagare betalar en liten peng i premie kan alla få en egen HELP-jurist när de behöver. De behöver alltså inte betala något timpris för vår juristhjälp.

HELP ägs sedan år 2013 av det tyska försäkringsbolaget ARAG. ARAG har stor erfarenhet av att erbjuda juridisk hjälp via sina försäkringar och finns i dag i 19 länder med över 4500 medarbetare. Med fokus på innovation och entreprenörskap ser vi fram emot att se HELP fortsätta att växa.