Hoppa till innehåll
Min Sida

Hantverkaravtal

När du anlitar en hantverkare finns det några viktiga saker att tänka på för att undvika problem och missförstånd. 

Ta gärna in anbud från flera hantverkare innan du bestämmer dig.

Be om referenser till tidigare kunder för att få en bra uppfattning om hantverkarens arbete. Om möjligt, be att få komma och titta på ett arbete som hantverkaren gjort.

Se till att ha ett skriftligt avtal om uppdraget för att säkerställa vad du och hantverkaren har kommit överens om. Det finns flera bra standardavtal, till exempel Hantverkarformuläret 09 för reparation och ombyggnad och ABS 09 för husbyggen och tillbyggnadsarbeten. Om det uppkommer behov av tilläggsarbeten är det viktigt att du upprättar ett skriftligt avtal om dem också. Det är svårt att visa i efterhand visa vad man har kommit överens om när det inte är i skrift.

Betala inget i förskott.

Kontrollera att hantverkaren har F-skattesedel. Om hantverkaren endast har A-skattsedel betraktas du som arbetsgivare och det innebär att du är skyldig att dra av skatt och betala arbetsgivaravgift och försäkringar.

Kontakta Kronofogden och begär uppgift om hantverkaren har obetalda skulder eftersom det kan betyda risk för att hantverkaren går i konkurs innan arbetet är avslutat.

Kontrollera att hantverkaren har den behörighet som behövs för de arbeten som ska utföras och att hantverkaren har en försäkring för eventuella skador som kan uppkomma i samband med det arbete som utförs.