Vad betyder "befintligt skick"?

När kvinnan köpte den begagnade bilen på Blocket stod det på kvittot att bilen såldes i befintligt skick. Tre dagar senare la startmotorn av.

Tre dagar efter köpet slutade startmotorn att fungera och fick bytas. Vid en närmare kontroll visade det sig också att miltalet inte stämde och när bilen besiktigades kom det fram fler allvarliga fel.

Kvinnan kopplade in sin HELP-jurist som stämde säljaren och krävde att köpet skulle gå tillbaka, eller åtminstone sättas ned med 25 000 kronor. Säljaren slog ifrån sig och menade att bilen hade sålts i befintligt skickNär en säljare gör ett förbehåll, en klausul, om att en vara säljs i det skick den är för att slippa ha ansvar för fel som visar sig efter köpet. Läs mer. Själv hade han bara ägt bilen en kortare tid sa han, och han kände inte till felen. Han sa också att han hade sålt bilen i egenskap av privatperson, eftersom den då ägdes av hans sambo.

Redan innan rättegången enades parterna om att säljaren skulle betala tillbaka 24 000 kronor till köparen och att båda skulle stå för sina egna rättegångskostnader.

Eftersom säljaren drev restaurang och försäljning av bilar i mindre omfattning kunde konsumentköplagen tillämpas på det här köpet. Det medförde att även om bilen sålts i befintligt skick blev säljaren ansvarig eftersom en allmän friskrivning inte fritar en säljare från ansvar för fel enligt konsumentköplagen.

Kontakta oss på 0771-985 200 eller info@helpforsakring.se