Hoppa till innehåll
Min sida

Barn från tidigare äktenskap – vem ärver?

Många känner till att makar ärver varandra framför gemensamma barn. Är du medveten om är att det är annorlunda om ni har barn från tidigare äktenskap, så kallade särkullbarn? Den efterlevande maken ärver inte framför särkullbarn. Om det inte upprättats något testamente, ärver den avlidna makens särkullbarn sin arvslott direkt, utan att behöva vänta på den efterlevande makens bortgång.

Genom ett testamente är det möjligt att förordna om att den efterlevande maken ska ärva halva kvarlåtenskapen, med fri förfoganderätt. På så vis får särkullbarnet enbart ut sin laglott och måste sedan vänta på att få ut resterande del av arvet till dess båda makarna avlidit. Det är även möjligt att begränsa särkullbarnets arvsrätt till enbart laglotten, om man inte önskar att personen ska ärva något ytterligare.

Gemensamma barn däremot, behöver vänta på att få ut sitt arv till dess att båda föräldrarna avlidit. Vill man att en gemensam bröstarvinge ska få ut hela eller en del av sitt arv direkt ska man förordna om detta genom ett testamente. Precis som när man har särkullbarn, är det möjligt att begränsa det gemensamma barnets arvsrätt till enbart laglotten. 

Juridisk ordbok