Hoppa till innehåll
Min sida

Sjukskriven – då är det bra att känna till dessa lagändringar

Nytt år innebär nya lagändringar och Socialförsäkringsbalken är inget undantag. För dig som ansöker om sjukpenning finns det flera intressanta nyheter att kika på.

Innehåll:

Anchor tag: 1

Höjning av taket för sjukpenning

En av ändringarna är höjningen av taket för bland annat sjukpenningen. Förenklat brukar det sägas att om du blir sjuk så får du 80 % av din lön i sjukpenning, men riktigt så enkelt är det faktiskt inte. Det finns ett tak för hur hög inkomst du kan räkna med, vilket innebär att oavsett hur mycket du normalt sett tjänar har du hittills inte kunnat få mer än 80 % av 7 prisbasbelopp* beräknat på årsbasis. Som mest har du kunnat få ersättning med 810 kronor per dag. Nu höjs taket till 10 prisbasbelopp vilket innebär att det är möjligt att få ut max 1218 kronor per dag.

Anchor tag: 3

Behålla sjukpenning

Det öppnas också upp för större möjligheter för den som är anställd att behålla sjukpenningen efter ett års sjukskrivning om det finns särskilda skäl för det. Ett sådant skäl kan vara en pågående rehabilitering eller en plan för återgång i arbete innan det gått 550 dagar i sjukperioden.

 

Om du vill veta mer om lagändringarna kan du läsa på Försäkringskassans hemsida. 

*prisbasbelopp fastställs av regeringen och anpassas varje år för att följa inflationen i samhället

Juridisk ordbok