Hoppa till innehåll
Min sida

Generationsskifte på sommarstugan?

När barnen vuxit upp och barnbarn kommer in i bilden är sommarstugan en härlig plats att samlas på. Men när man själv blivit lite äldre är det är inte ovanligt att känna att det är dags för ett generationsskifte. Kanske är det naturligt att ge stugan i gåva till barnen? Självklart kommer det alltid in lite vardagsjuridik som kan vara bra att tänka på. Vi tar ett exempel på hur det kan se ut när man ska lämna över en fastighet som gåva.

Eva och Bengt har kommit upp i åldern och har insett att de inte längre spenderar lika mycket tid på sommarstugan som de gjorde för tjugo år sedan. Landstället är nu för tiden endast krav och måsten för Eva och Bengt och de känner att de inte orkar med. Eva och Bengt har därför under en tid funderat på att gåva över fastigheten till barnen. Men deras son Olle har stora skulder och är därför rädd att sommarstugan kommer att påverkas av hans skulder, även Olle äger den. Finns det något som de kan göra?

När man ger en gåva till någon finns det möjlighet att bestämma olika typer av villkor för gåvans användning och giltighet. Ska den utgöra gåvotagarens enskilda egendom? Eller kanske att det ska finnas förköpsrätt om gåvotagaren vill göra sig av med sin andel. Men som det ser ut för Eva och Bengt är det mer aktuellt att upprätta ett överlåtelseförbud för gåvan.

En gåva som har ett villkor om överlåtelseförbud medför att gåvan inte kan utmätas för gåvotagarens skulder eller ingå i gåvotagarens eventuella konkurs. För Eva och Bengts del innebär detta att om Olle får fastigheten i gåva med ett överlåtelseförbud kommer inte sommarstugan att kunna påverkas av hans dåliga ekonomi. Eva och Bengt tycker självklart att detta är en toppenidé och är redo att upprätta gåvobrevet. Men det finns andra saker som de bör tänka på innan de bestämmer sig.

Om gåvan har ett överlåtelseförbud innebär det även att gåvotagarna inte kommer kunna ta ett lån som belastar fastigheten men även att gåvotagarna ev inte kan överlåta fastigheten till någon annan. Så om gåvotagarna har för avsikt att renovera fastigheten och av den anledningen ta ett lån så kommer lånet inte kunna tas i sommarstugan utan de får lösa det på annat sätt. Överlåtelseförbudet kan även innebär att gåvotagarna inte kan bli av med sin andel av landstället vilket kan ställa till problem om t ex gåvotagaren inte vill ha kvar fastigheten eller om gåvotagarna inte kan komma överens om hur de ska hantera fastigheten och någon inte längre vill vara delägare.

Det är mycket som Eva och Bengt måste fundera över innan de bestämmer villkoren för gåvan och dess formulering! 

Har du HELPs Juristförsäkring?

Kontakta din jurist genom att logga in på Min sida

Min sida
Juridisk ordbok