Hoppa till innehåll
Min sida

Garanti vid köp av begagnad bil?

Generellt är det mycket att tänka på som bilköpare, men kanske ännu mer när du tänker köpa en begagnad bil. Som privatperson har du ett bättre skydd om du köper en begagnad bil av en bilhandlare än om du köper en begagnad bil av en privatperson. När du köper en begagnad bil av en bilhandlare så är du skyddad av konsumentköplagen men trots detta finns det flera saker som är bra att ha koll på.

Innehåll:

Anchor tag: 1

Fem snabba tips vid köp av begagnad bil från en bilhandlare!

Anchor tag: 2

Läs på innan du köper en begagnad bil

Man kan spara mycket bekymmer genom att läsa på ordentligt innan man köper en begagnad bil. Om du vet vilket bilmärke och vilken modell som du är intresserad av så kan du ta reda på mycket om kända problem redan innan köp. Det kan också vara värt att jämföra prisläget runt om i landet. Om du är osäker på en specifik bilhandlare så kan du söka efter recensioner och se vad andra köpare tycker om sin köpupplevelse – men var källkritisk! Om du är intresserad av vilken miljöpåverkan en begagnad bil har så kan du ta hjälp av Konsumentverkets oberoende information på bilsvar.se.

Anchor tag: 3

Varudeklaration när du köper en begagnad bil

Om du köper en begagnad bil av en bilhandlare så ska du kontrollera att det finns en varudeklaration där du kan se vilket skick bilen är i utifrån ålder och körsträcka. Varudeklarationen ska vara lättillgänglig och synlig på den begagnade bilen. Den ska också innehålla uppgifter om bland annat skatt, garantier och eventuellt beräknade reparationskostnader. Be om ett undertecknat exemplar av varudeklarationen när du köper bilen. Kontrollera också besiktningspapper och servicebok. Om det finns kvitton från reparationer så kan det ge en indikation på hur bilen blivit skött. I dessa dokument brukar det också finnas uppgifter om mätarställningen och då kan man få en uppfattning om bilens mätarställning stämmer eller om det finns risk för att mätarställningen är manipulerad. Om det saknas besiktningspapper och servicebok så kan det vara ett tecken på att man försöker dölja något. Då kan information från exempelvis  Biluppgifter.se eller Carfax vara till hjälp för att få information om bilens historik.

Anchor tag: 4

Reklamationsrätt, garanti eller certifiering

När du köper en begagnad bil som privatperson av en bilhandlare så har du rätt att klaga på ursprungliga fel. Du har enligt konsumentköplagen rätt att klaga inom 3 år på fel som fanns i bilen när du köpte den. Tänk på att vissa fel har du inte rätt att klaga på. När du köper en begagnad bil så får du räkna med brister som är normala med tanke på bilens skick (ålder, pris och körsträcka). Fel som visar sig inom 6 månader efter att du tagit emot bilen ska anses ha funnits vid köpet om inte säljaren kan motbevisa det eller om säljaren kan visa att du borde förvänta dig bristen med tanke på bilens skick. Läs gärna mer om dina rättigheter vid fel på bilen på Hallå Konsument.

Det är en fördel om man får en garanti från bilhandlaren och den brukar oftast innebära att säljaren ansvarar för bilens funktion eller en viss egenskap under en viss tid. Kontrollera noggrant vad som omfattas av garantin då den kan innehålla undantag som gör att garantin kan bli verkningslös för vissa typer av fel. Om det blir fel på bilen under garantitiden måste säljaren bevisa att felet inte omfattas av garantin.

Det är också vanligt med garantier som är kopplade till en annan part än säljaren och som mer fungerar som en försäkring. I likhet med försäkringar så får köparen ett erbjudande om att teckna en separat garanti mot en kostnad utöver det som bilen kostar. Återigen är det viktigt att kontrollera villkoren för dessa garantier för att ta reda på vad de omfattar eller om du redan har ett skydd genom konsumentköplagen.

Vissa bilhandlare och bilmärken har egna certifieringar som kan innebära att bilarna som säljs gås igenom innan försäljning och åtgärdas vid behov redan innan försäljning. Ofta innebär certifieringen att man som köpare får något som liknar en förlängd eller utökad nybilsgaranti på en begagnad bil. Kontrollera noggrant villkoren och vilka fel som omfattas av garantin så att du som köpare inte får en felaktig bild av vad garantin betyder och vad som förväntas av dig som kund för att garantin ska gälla.

Juridisk ordbok