Hoppa till innehåll
Min sida

Nej, det är inte dumt att handla på kredit

Vanligtvis brukar det kloka rådet vara att man inte bör handla på kredit eller för lånade pengar – men ibland kan det vara klokt att handla med ditt kreditkort eller mot faktura. Anledningen till detta är att det finns ett skydd för konsumenter som köper varor eller tjänster och betalar genom att använda en kort- eller fakturakredit.

Ett bra skydd är att du ofta får varan levererad innan du ska betala fakturan för kreditköpet. Då har du en möjlighet att se om varan stämmer överens med avtalet innan du måste betala för köpet. Det kan också vara ett bra skydd om säljaren är oseriös och dröjer med att skicka varan då du kan vända dig till kreditgivaren och be om uppskov med betalningen vid dröjsmål med leveransen.

Dessutom skyddar du dig mot risken att ett flygbolag, en hantverkare eller kanske ett möbelföretag går i konkurs medan de tillverkar eller levererar det du har köpt.

I 29 § konsumentkreditlagen finns det en rättighet som lyder "vid kreditköp får köparen mot kreditgivarens krav på betalning framställa samma invändningar på grund av köpet som han eller hon kan göra mot säljaren." Det betyder att alla krav du kan ställa på säljaren av en vara kan du också ställa på banken eller kreditgivaren.

Vi konsumenter har därmed en laglig rätt att stoppa utbetalningar till kreditinstitut. Därför ligger det förstås i kreditgivarens intresse att lösa tvister snabbt och bra, så att konsumenten återupptar betalningarna. Resultatet blir inte sällan att kreditgivaren måste utreda saken och därmed också sätta press på näringsidkaren att medverka till en bra lösning. Balansen blir alltså återställd i en avtalssituation som annars är väldigt ojämn.

Så vad är kontentan?

Du kan få många juridiska och ekonomiska fördelar om du köper en vara eller en tjänst på kredit. Särskilt om du är osäker på vem motparten är och hur seriös han eller hon är. Så länge som du slutbetalar fakturan till kreditutgivaren i tid så betalar du ofta inte ens ränta för kreditköpet och rätten att framställa krav till kreditgivaren försvinner inte för att du betalt fakturan.

Har du hamnat i en tvist med ett företag? Vill du veta mer om hur det här funkar? Är du kund hos oss är du alltid välkommen att höra av dig – din privatjurist finns bara ett samtal bort!

Juridisk ordbok