Hoppa till innehåll
Min sida

Förändringar i arvs- och testamentsrätten: det här behöver du veta

Vårt samhälle utvecklas och moderniseras konstant, både vad gäller digitalisering och teknik men också när det kommer till olika familjekonstellationer. Exempelvis ser vi idag fler som är samboende under en längre tid än tidigare. Därför har regeringen tillsatt en utredning för att se över delar av ärvdabalken. Syftet är att modernisera ärvdabalken och skapa en bättre förutsägbarhet för att undvika eventuella konflikter som kan uppstå vid arvstvister. Resultat ska presenteras i augusti 2025.

Här presenteras de punkter som ska utredas som kan komma att påverka dig och din familj.

Innehåll:

Anchor tag: 1

Arvsrätt för kusiner

Det som utredningen bland annat kommer undersöka är om man borde utvidga arvsrätten för kusiner och andra avlägsna släktingar. Idag har inte kusiner rätt till arv, vilket innebär att ifall den avlidne inte har några arvingar förutom kusiner tillfaller all kvarlåtenskap Allmänna arvsfonden. Detta ska nu ses över eftersom kretsen av kusiner ofta är mindre idag än tidigare och det är lättare att veta vilka släktningar en avliden har. Genomförs ändringen kan det, för den som inte vill att sin kusin ska ärva, bli aktuellt att skriva ett testamente.

Anchor tag: 2

Arvsrätt för sambo

En annan aspekt som ska utredas är skyddet för efterlevande sambo. Idag har sambor inte sådan arvsrätt efter varandra som makar har. Vid ena samboendes död har den efterlevande endast rätt till en del av egendomen via bodelning. En konsekvens av den nuvarande ordningen har blivit att den efterlevande sambon kan tvingas sälja den gemensamma bostaden för att lösa ut laglotter till barn. I situationer med minderåriga barn kan detta vara problematiskt. De möjliga alternativ som diskuteras redan i regeringens direktiv är dels möjligheten att ge den efterlevande sambon samma skydd som en efterlevande make i relation till gemensamma barn, dels att skjuta upp tidpunkten för utdelning av tillgångarna till arvingarna, så kallat oskiftat bo. Vad reglerna mer precist kommer innebära för dig som är samboende återstår att se.

Anchor tag: 3

Formkrav för testamente

Idag finns inga krav på hur testamentet ska förvaras. Vissa förvarar sitt testamente i ett bankfack eller i hemmet. Nu lyfts frågan om att inrätta ett testamenteregister, som flera av våra grannländer redan har. Tanken är att detta register även ska inkludera förvaring av redan upprättade testamenten.

 

Man ska också titta på om skärpta krav för testamentsvittnen bör införas. Vittnena är främst viktiga vid misstanke om förfalskning av testamenten. Utredningen ska också se över ifall reglerna för nödtestamente ska moderniseras i och med att det idag finns stora möjligheter med e-legitimation. Nödtestamenten ger dig som är arvlåtare möjligheten att i vissa särskilda fall upprätta ett testamente som inte uppfyller de vanliga formkraven.

 

Man ska dessutom utreda möjligheten till så kallat e-testamente och om det därtill bör ställas andra formkrav. Exempelvis är det viktigt för utredarna att beakta att framför allt äldre människors bank-id ibland missbrukas av obehöriga. Därför kan det i framtiden vara möjligt för dig och din familj att digitalt både förvara och upprätta testamenten, med det återstår att se vad utredningen mer specifikt kommer fram till.

Har du HELPs Juristförsäkring?

Kontakta din jurist genom att logga in på Min sida

Min sida
Juridisk ordbok