Hoppa till innehåll
Min sida

Allt du behöver veta om samboavtal

Ett samboavtal är ett avtal mellan sambor och blivande sambor där det går att bestämma att en bodelning enligt sambolagen inte ska ske vid en eventuell separation. I avtalet kan man också komma överens om att viss eller all samboegendom ska undantas från bodelningen, helt eller delvis.

Innehåll:

Anchor tag: 1

Vad är ett Samboavtal?

Sambor är två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har ett gemensamt hushåll. Ett samboavtal kan upprättas både inför att sambor flyttar ihop eller senare under samboförhållandet, så länge båda parter är överens.

Samboavtalet kan liknas vid ett äktenskapsförord för sambor. Skillnaden är att ett samboavtal endast kan reglera samboegendom, det vill säga sådant som bostad och bohag som har köpts för gemensam användning. Ett äktenskapsförord kan däremot omfatta alla tillgångar. Tillgångar som inte räknas som samboegendom påverkas inte av sambolagen och kan därför inte omfattas av ett samboavtal.

Anchor tag: 2

Sambolagens reglering vid separation

Sambor omfattas av reglerna i sambolagen, som bland annat handlar om följande:

Sambolagens reglering om bodelning är inte tvingande, och sambor eller blivande sambor kan helt eller delvis avtala bort denna reglering. Detta gör man genom att upprätta ett samboavtal, vilket framgår av sambolagens 9 §. Där står att sambor eller blivande sambor ”får avtala om att bodelning inte ska ske eller att viss egendom inte ska ingå i bodelningen. Genom ett nytt avtal får de ändra vad som tidigare överenskommits.”

Anchor tag: 3

Vad är samboegendom?

Enligt sambolagen utgörs samboegendom av bostad och bohag (saker i det gemensamma hushållet) som samborna köpt för gemensam användning, oavsett om de betalat olika mycket eller endast ena sambon betalat för egendomen. Annan egendom, som exempelvis pengar på konton, bilar, sommarstugor med mera, utgör inte samboegendom och omfattas inte av sambolagens bestämmelser.

Som samboegendom räknas heller inte egendom, bostad eller bohag, som ena sambon fått i arv, gåva eller genom testamente med villkor om att egendomen ska vara sambons enskilda egendom. Det gäller även egendom som trätt i stället för sådan egendom om inget annat föreskrivits i gåvobrevet eller testamentet.

Anchor tag: 4

När och varför behövs ett samboavtal?

Om ett samboförhållande tar slut av någon annan anledning än att samborna gifter sig med varandra, kan samboegendomen delas upp genom en bodelning, men bara om någon av samborna begär det inom en viss tid efter att förhållandet upphörde. Det är då den samboegendom som fanns vid tidpunkten för separationen som ingår i bodelningen.

Enligt sambolagen ska värdet av sambornas samboegendom, efter att skulder kopplade till egendomen dragits av, som regel läggas ihop och sedan delas lika mellan samborna. Om samborna vill undvika denna likadelning behöver de skriva ett samboavtal.

Exempel på när ett samboavtal kan behövas:

Om samborna skriver ett samboavtal och väljer att avtala bort sambolagens regler om bodelning, delas inte egendomen lika. I stället behåller var och en det som de själva äger, utan att behöva kompensera den andre.

Anchor tag: 5

Vad är risken med att inte upprätta ett samboavtal?

Utan ett samboavtal riskerar den som betalt mer för samboegendomen förlora del av sin investering och behöva betala för att lösa ut den andra parten.

Exempel

Moa och Erik ska köpa en bostad tillsammans och syftet är att de ska bo där tillsammans under äktenskapsliknande förhållanden (som sambor). Moa betalar hela kontantinsatsen och står ensam på lånen. Erik bidrar inte till något. I köpekontraktet framgår det att Moa äger hela bostaden. Samborna skriver inget samboavtal. Efter några år separerar de och Erik begär bodelning inom ett år från separationen. Värdet på bostaden har ökat sedan den köptes. Enligt sambolagens regler om bodelning måste Moa nu ersätta Erik för halva nettovärdet av bostaden, trots att hon ensam äger den, betalade för den och Erik inte bidrog till köpet.

Anchor tag: 6

Hur man upprättar ett samboavtal

Ett samboavtal bör skrivas i två exemplar, så att varje sambo kan behålla ett original. För att avtalet ska vara giltigt måste det vara skriftligt, daterat och undertecknat av båda samborna. Samboavtalet behöver inte registreras och det krävs inte heller några vittnen.

Det kan dock vara en god idé att låta någon bevittna sambornas undertecknande. Detta kan vara till hjälp som bevis om det i framtiden skulle uppstå en tvist om avtalets tillkomst eller underskrifter.

Anchor tag: 7

Upphörande och återkallelse

Ett samboavtal upphör att gälla om parterna är överens om det, eller om det ersätts med ett nytt under förutsättning att parterna är överens om det. Skulle villkoren vara oskäliga kan samboavtalet jämkas eller upphävas av domstol. Är avtalsvillkoren i samboavtalet oskäliga finns även möjligheten att vända sig till domstol för att jämka eller upphäva avtalet.

Anchor tag: 8

Vanliga misstag att undvika

Felaktig tro om testamentefunktion: Många tror att ett samboavtal fungerar som ett testamente och försöker förordna om vem som ska ärva deras egendom vid dödsfall. Detta är inte korrekt, då ett samboavtal endast reglerar frågan om bodelning och inte vem som sedan ska ärva.

Felaktig dokumentation: Sambor tar ofta upp alla sina tillgångar och skulder och antecknar hur dessa ska fördelas vid en separation, vilket resulterar i en bodelningshandling i stället för ett samboavtal. Ett samboavtal ska endast reglera om sambolagens bodelningsregler ska tillämpas på deras samboegendom och till vilken omfattning.

Att inte ta hänsyn till framtida förändringar: Ett vanligt misstag är att inte planera för framtida bostäder eller egendom som kan tillkomma, till exempel genom arv eller gåva. Om det inte finns ett förordnande om att denna egendom ska vara enskild, kan det påverkas av sambolagens regler.

Avtala om tidigare egendom: Sambor kan inte avtala om egendom de hade innan de blev sambor, eftersom dessa inte omfattas av sambolagens regler

Inse vikten av samboavtal för sent: Att inte upprätta ett samboavtal inför eller tidigt i samboförhållandet med tron om att en framtida konflikt är utesluten

Anchor tag: 9

Tips från juristen

Har du HELPs Juristförsäkring?

Kontakta din jurist genom att logga in på Min sida

Min sida
Juridisk ordbok